O projektu

Projekat Ženski pokret 2020 nastao je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu na osnovu inicijative istraživačica Jelene Milinković i Žarke Svirčev da se obeleži sto godina od osnivanja časopisa Ženski pokret. Ideja je pokrenuta i realizacija je sprovedena u okviru tadašnjeg projekta za istraživanje periodike (Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca), odnosno sadašnjeg institutskog odeljenja koje okuplja istraživačice specijalizovane za proučavanje časopisa – Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture.

Projekat Ženski pokret 2020 obuhvata nekoliko aktivnosti:

Bibliografija časopisa je objavljena uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond, a njene autorke su bibliotekarke u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu Jovanka Poljak i Olivera Ivanova.

Digitalizacija je urađena u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa. Sajt je takođe napravljen uz podršku ovog fonda Ministarstva kulture i informisanja.